Knižnice čitateľom ponúkajú možnosť požičať si knihy, cudzojazyčnú literatúru, denníky, beletriu, zvukové audio knihy, náučnú literatúru alebo učebnice. Mestské a krajské knižnice často poskytujú prístup na internet, tlač a medziknižničné výpožičky.

Knižnica. Požičovná doba: -po 10-12,13-15 -st 10-12,13-17.30 -pia 10-12,13-17.30. Súčasťou knižnice je Informačná centrum, ktoré slúži nielen turistom ale aj všetkým obyvateľom mikroregiónu Žulovsko.

Historické múzeum. Národopisné a textilné múzeum. Knižnica. Organizovanie výstav, prednášok z histórie Ašska a textilného priemyslu. Evidencia drobných pamiatok, kamenných krížov, dokumentácia horizontálnych vodných diel.

Študijná a vedecká knižnica – knihovnícke a informačné služby v Plzni.

Knižnica. Služby: - požičiavanie, požičovňa - knihy, časopisy - medziknižničná výpožičná služba - MVS - zadarmo - rezervácia kníh - zadarmo - prístup na internet - v požičovnej dobe (mimo nej po dohovore) - zdarma - pomoc s výberom kníh, pre chorých a imobilných občanov, po dohovore donáška do domu - zadarmo - kopírovanie (zadarmo) ...

Knižnica: - pre deti (detská). Knižničné služby: - výpožičná služba, požičovňa: knihy, časopisy - besedy pre deti - ponuka pre školy - súťaže, premietanie, programy pre deti.

Pražský literárny dom autorov nemeckého jazyka: - nadačný fond - knižnica

Mestská knižnica: - požičiavanie kníh a časopisov z vlastného fondu 172 000 zväzkov - medziknižničná výpožičná služba z iných knižníc - fond slovníkov a encyklopédií zo všetkých vedných odborov na prezenčné štúdium - špecializovaný fond regionálnej literatúry týkajúci sa okresu Náchod - Zbierka zákonov SR - informácie z počítačových ...